Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vremea frumoasă şi destul de caldă scoate la muncile câmpului producătorii agricoli

Vremea frumoasă şi destul de caldă scoate la muncile câmpului producătorii agricoli. În această perioadă, cei care au livezi au început să cureţe pomii fructiferi, pentru a fi siguri că obţin o roadă de calitate. Sunt la mare căutare cultivatorii cu experienţă. De aceea, unii proprietari de livezi sunt gata să aducă specialiştii din alte raioane.

Mihail Galuşceac a învăţat tehnica tăierii pomilor la şcoala profesională, iar mai multe secrete le-a descoperit de la cultivatorii cu experinţă din localitatea natală. În satul Unguri, din raionul Ocniţa, sunt cei mai buni specialişti, invitaţi peste tot în nordul Republicii Moldova pentru curăţarea pomilor.
 
MIHAIL GALUŞCEAC, cultivator: „Avem o brigadă şi în fiecare an mergem prin diverse localităţi, aici venim.”
 
VICTOR CMILI, cultivator: „Curăţim câte 100, 150 de hectare 12 persoane. Tăierea se face pentru o roadă mai bună. Dacă nu se face curăţarea, merele vor fi mici, nu va fi roadă.”
 
Această livadă din Egoreni, Soroca, este relativ tânără. Fermierul speră că în acest an se va bucura de o roadă bogată. Asta doar dacă iarna nu va aduce surprize neplăcute pe final.

ION COŢAGA, agent economic: „Livada a iernat bine. Temperaturile înalte nu ne-au afectat. Noaptea a fost sub 0 grade şi copacul este în stare de odihnă. Mugurii s-au păstrat, nu a început vegetaţia.”
 
În raionul Soroca sunt cele mai mari livezi din Republica Moldova, întinse pe o suprafaţă de peste 7 mii de hectare.
Similare
RECOMANDĂRI