Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Temperaturile ridicate i-au scos şi pe agricultori din amorţeală

Temperaturile ridicate i-au scos şi pe agricultori din amorţeală. Aceştia au început deja lucrările de primăvară, cu două luni de zile mai devreme decât ar fi fost normal. Vremea caldă favorizează dezvoltarea culturilor iar fermierii s-au apucat de împrăştiat îngrăşăminte pe lanurile cu orz şi grâu cultivate în toamnă.

Nicolae Sprînceană, din Hîrtopul Mic, Criuleni spune că de 34 de ani nu a mai văzut aşa o iarnă călduroasă.

NICOLAE SPRÎNCEANĂ, agricultor: „Grîul în luna ianuarie prima dată îl văd, a început vegetaţia şi şi suntem nevoiţi să facem hrănire suplimentară. Mergem la risc că dacă o să fie nişte îngheţuri de 15- 20 de grade şi nu o să fie zăpadă, Avem posibilitate de a pierde tot grîul.”

Agricultorul a început să pună deja îngăşăminte.
 
NICOLAE SPRÎNCEANĂ, agricultor: „Dăm câte 150 de grame de carbomed, azot. Problema e aceea că nu avem umeditate, acum de ce introducem îngrăşămintea că mai este rezervă de umeditate şi credem că o dea voie să se dezvolte grăul mai binişor.”

Acum grîul are o nuanţă verde-violet, ceea ce înseamnă că este lipsă de vitamine.

Pe lângă cele 400 de hectare de grîu, Nicolae Sprînceană mai are şi 100 de hectare de orz.
 
NICOLAE SPRÎNCEANĂ, agricultor: „Vegetează şi orzul, e înfrîţit, are rădăcinuşe noi formate, acum ultimile săptămâni. Vă spun că timpul a ieşit cu două luni înainte, cum se preconiza, cum era toată vremea.”

Potrivit serviciului Hidrometeorologic de Stat în următoarele zile sunt prevăzute maxime de până la plus 10 grade.
Similare
RECOMANDĂRI