Mărfuri de contrabandă de peste un milion de lei, reţinute de ofiţerii vamali
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mărfuri de contrabandă de peste un milion de lei, reţinute de ofiţerii vamali

2.834 de perechi de încălţăminte, introduse fraudulos pe teritoriul Republicii Moldova, fără declarare organului vamal şi achitare a drepturilor de import, au fost depistate de subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal, în urma unor controale operative efectuate în mai multe locaţii din Chişinău.

Pe acest caz sunt documentaţi trei cetăţeni ai Republicii Moldova care nu au putut prezenta niciun act de provenienţă asupra bunurilor reţinute.

Aceştia au intrat în vizorul organului vamal după ce, pe o stradă din Chişinău, echipele mobile au supus verificărilor un Mercedes Viano, în salonul căruia au depistat 283 de perechi de încălţăminte, cu marcajele unor branduri renumite, fără acte de însoţire.

În procesul de documentare a cazului, s-a stabilit că şoferul autoturismului transporta marfa din Federaţia Rusă şi, împreună cu alţi doi complici, administra două spaţii de depozitare şi comercializare a încălţămintei sport, fără a deţine vreun act de provenienţă asupra acesteia.

Ca urmare a verificărilor efectuate în locaţiile vizate, ofiţerii subdiviziunilor specializate ale Vămii au depistat alte 2.551 de perechi de încălţăminte, toate având inscripţiile unor mărci notorii, fiind astfel şi susceptibile de a aduce atingere mai multor drepturi de proprietate intelectuală.

Potrivit estimărilor preventive, valoarea bunurilor depistate se cifrează la peste un milion de lei.

Loturile au fost reţinute, urmând a fi notificaţi titularii de drept ai mărcilor protejate. În cazul în care se va stabili cu certitudine că articolele de încălţăminte sunt contrafăcute, traficanţii, pe lângă sancţiunile legale, riscă şi distrugerea mărfii sau predarea acesteia cu titlu gratuit, în funcţie de natura lor, unor instituţii publice, inclusiv din sistemul protecţiei sociale, unor asociaţii obşteşti ori fundaţii cu caracter umanitar etc., la decizia titularului de drept.

Serviciul Vamal continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în schema de contrabandă cu încălţăminte sport.
Similare
RECOMANDĂRI