Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Locuitorii din Cahul şi Ungheni vor beneficia de mai multe locuri de muncă, drumuri reparate şi spaţii pentru odihnă

Mai multe locuri de muncă, drumuri reparate şi spaţii pentru odihnă şi distracţie. De toate acestea vor beneficia locuitorii din Cahul şi Ungheni, datorită unui nou program european pentru susţinerea dezvoltării socio-culturale a celor două zone. Valoarea investiţiilor este de aproape 23 de milioane de euro, bani care vor fi împărţiţi de cele două municipalităţi. Ambasadorul UE spune că îşi doreşte transformarea acestor oraşe în poli de creştere inteligentă.

Lansarea proiectului european la Ungheni a început cu o expoziţie a meşterilor populari şi producătorilor autohtoni care îşi exportă marfa în Uniunea Europeană.

GALINA GLADCHI, apicultoare: „Suntem apicultori. Avem o afacere de familie şi am întemeiat-o cu 26 de ani în urmă. Produsele de la Ungeni sunt de o înaltă calitate. Noi o parte din produsul nostru îl exportăm în Uniunea Europeană.Europenii sunt foarte mulţumiţi de produsul nostru.”

În cadrul evenimentului a avut loc şi un concurs de desene a eleviilor, intitulat "Cum văd oraşul meu peste 5 ani". Copiii au arătat că au vise îndrăzneţe şi cred că, într-o zi, oraşul lor va arăta ca cele din Europa. Şi cei mari spun că îşi dores un oraş european.

Primarul oraşului Ungheni speră că m[car o parte din dorinţele locuitorilor se vor realiza, odată cu investiţiile importante făcute de Uniunea Europeană în zonă.

ALEXANDRU AMBROS, primarul oraşului Ungheni: „Ne punem ca scop să îmbunătăţim serviciile publice către populaţia muncipului şi zonelor învecinate şi să creăm un mediu cât mai prielnic pentru antreprenorii locali şi pentru investitorii străini.”

Deciziile privind cheltuirea banilor vor fi luate pe parcursul celor cinci ani de proiect, împreună cu cetăţenii. Trasparenţa şi corectitudinea utilizarii fondurilor vor fi supravegheate de Laboratorul de inovaţii din Moldova- PNUD.

La lansarea programului, ambasadorul UE în Republica Moldova a menţionat că doreşte ca parteneriatele create cu ajutorul banilor europeni să transforme oraşul şi să contribuie la creşterea atractivităţii investiţionale.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Uniunea Europeană realizează acest program aici pentru a da un impul puternic dezvoltării regionale pentru municipalitatea Ungheniului, dar şi localităţilor din preajmă. Şi cu asta să ajutăm dezvoltarea regiunii şi să obţinem rezultate tangibile, îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor care trăiesc aici.”

Proiectul de investiţii al Uniunii Europene a fost lansat, acum o săptămână, şi în sudul Republicii Moldova, la Cahul.
Similare
RECOMANDĂRI