Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Votarea bugetului municipiului Chişinău nu a trecut fără scandal

După mai multe şedinţe cu scandal, ieri, consilierii municipali au reuşit să adopte bugetul Chişinăului pentru 2020, în lectura a doua. Documentul a fost votat de 40 de consilieri, nu şi de liberali care au părăsit sala de şedinţă.

Astăzi, aleşii de la PL îi acuză pe consilierii de la PAS şi PPDA că ar fi avut o înţelegere cu socialiştii pentru a vota bugetul, iar în schimb vor primi diverse funcţii. Membrii fracţiunii liberale mai spun şi că adoptarea bugetulului a fost ilegală. În replică, cei de la PPDA spun că toate aceste acuzaţii sunt fără substanţă.
 
Deşi socialiştii, în frunte cu primarul Ion Ceban, spun că adoptarea bugetului pentru 2020 este o reuşită, liberalii, care nu au participat la vot, susţin că acest lucru s-a făcut cu abateri de la lege, pentru că nu s-au respectat mai multe proceduri.
 
„Este un buget auster. Până la ora 12 nu era absolut niciun aviz, nici la bugetul în prima lectură nici bugetul în a doua nici nu era pe ordinea de zi a comisiei buget, dupa care, la ora 19, s-au intrunit comisia buget, exact aceeaşi oameni şi au dat aviz pozitiv pentru bugetul în lectura a doua”, a spus VERONICA HERŢA, consilier PL.
 
Liberalii spun că a fost încalcată legea şi pentru că nu s-au organizat dezbateri şi consultaţii cu societatea civilă pe marginea proiectului de buget. Totodată, ei acuză consilierii  de la PAS şi PPDA că ar fi avut o înţelegere cu socialiştii pentru a vota bugetul chiar dacă, iniţial, chiar ei erau cei care îi îndemnau pe liberali să nu voteze.
 
 „De ce, pentru că le sticlesc ochii după bani. Umblă vorba în târg că deja şi unele funcţii de pretori şi vicepretori inclusiv şi funcţia de la apa canal sunt cumva împărtite între PAS, PPDA şi socialişti”, a declarat ION CEBANU, consilier municipal PL.
 
Consilierii PPDA şi PAS neagă toate acuzaţiile şi spun că au votat proiectul doar după ce au fost acceptate modificările la buget propuse de ei.
 
Bugetul Chişinăului pentru 2020 prevede venituri de 4,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,6 miliarde. 1,3 miliarde de lei vor fi folosite pentru gospodăria comunală, transportul în comun şi drumuri. Deficitul bugetar este de 291,6 milioane de lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI