Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STUDIU. PSRM şi PDM şi-au împărţit şefia majorităţii raioanelor Republicii Moldova

Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat din Republica Moldova şi-au împărţit majoritatea preşedinţilor de raioane. Din numărul total de 32 de raioane, 28 sunt conduse de reprezentanţii celor două formaţiuni.

Studiul a fost realizat, în premieră la nivel naţional, de Asociaţia pentru Democraţie Participativă.
 
Conform analizei, principalii benificiari ai alegerilor locale la nivel raional sunt PSRM şi PDM, care şi-au unit eforturile şi au făcut coaliţii în cele mai multe raioane ale Republicii Moldova. Totodată, cea mai defavorizată formaţiune a fost Blocul ACUM, care a avut majoritatea relativă în 11 consilii raionale dar a reuşit să îşi promoveze reprezentaţii în funcţia de preşedinte în doar trei raioane - Criuleni, Ialoveni şi Străşeni. 
 
Printre raioanele în care consilierii Blocului ACUM au avut majoritate relativă, dar în cele din urmă socialişti şi democraţii au făcut coaliţie, se numără Cahul, Cantemir, Călăraşi, Cimişlia, Hînceşti, Rezina sau Ştefan Vodă.

Aceste rezultate vin după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis iar PSRM şi ACUM au anulat aranjamentele anterioare de a forma coaliţii majoritare.
 
Din numărul total de 32 de raioane, Partidul Politic Şor s-a ales cu un preşedinte de raion, la Orhei, şi patru vicepreşedinţi. Partidul Liberal Democrat are trei vicepreşedinţi, PUN are un vicepreşedinte, Uniunea Salvaţi Basarbia un preşedinte, iar alţi doi candidaţi independenţi au devenit vicepreşedinţi la Hînceşti şi Râşcani.

Profilul conducerii raioanelor după scrutinul local poate fi găsit pe site-ul alegeri.md. Studiul a fost realizat în premieră cu sprijinul Ambasadei SUA.
 
Similare
RECOMANDĂRI