Şapte din zece chişinăuieni obişnuiesc să sorteze gunoiul
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şapte din zece chişinăuieni obişnuiesc să sorteze gunoiul

Şapte din zece chişinăuieni obişnuiesc să sorteze gunoiul. Potrivit datelor Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare, 24% din chişinăuieni obişnuiesc să sorteze tot gunoiul, iar 27% nu sortează deloc. 48% din locuitorii capitalei sortează parţial gunoiul – doar sticle sau unele cutii, transmite IPN.

Datele DGLCA arată că locuitorii din sectoarele Râşcani şi Botanica sortează gunoiul în cea mai mare măsură. Astfel, în sectorul Râşcani şi în sectorul Botanica, gunoiul este sortat de 81% din orăşeni. În sectorul Centru cei care sortează sunt 77%, iar la Buicani –  69%. Mai puţin gunoiul este sortat în sectorul Ciocana: 51% sortează, iar 49% – nu.

A fost efectuată o analiză a obişnuinţei de a sorta gunoiul în funcţie de veniturile medii lunare ale familiei. Printre cei care câştigă mai puţin de trei mii de lei, 66% sortează, iar 33% – nu. Printre cei care câştigă între trei şi cinci mii de lei, 71% sortează gunoiul, iar 29% – nu.  Şi 79% din cei cu venituri cuprinse între 10 şi 15 mii de lei sortează gunoiul. În cazul chişinăuienilor cu venituri de peste 15 mii de lei, raportul arată în felul următor: 67% sortează şi 33% nu o fac.

Anterior, în urma unui experiment care s-a desfăşurat pe durata unei luni, cu participarea a 73 de persoane din 25 de gospodării, s-a ajuns la concluzia că o persoană care nu colectează separat gunoiul, aruncând totul într-un singur coş, produce 322 de kilograme de deşeuri anual. Iar persoana care colectează deşeurile separat, produce de două ori mai puţin, 159 de kilograme.

Similare
RECOMANDĂRI