Dionis Cenuşa: „Actul Magnitsky” poate fi adoptat în Republica Moldova după înlăturarea socialiştilor de la putere
Vizualizari:

Dionis Cenuşa: „Actul Magnitsky” poate fi adoptat în Republica Moldova după înlăturarea socialiştilor de la putere

Viitoarea şansă de a adopta “legea Magnitsky”, deşi îndepărtată, va apărea după şi dacă opoziţia pro-UE va fi capabilă să-i înlăture pe Socialişti de la putere, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Imobilizarea fizică a oligarhului Vladimir Plahotniuc, prin sancţiunile individuale parţiale ale SUA, introduse recent, este însă insuficientă, comentează Dionis Cenuşa.

În opinia lui, blocarea bunurilor imobiliare şi celor financiare, deţinute cel puţin pe teritoriul american, trebuie incluse pentru actele de corupţie (contribuţia la „furtul miliardului”) în baza prevederilor „Actului Magnitsky”.

Un alt pas logic şi imperativ ar constitui extinderea sancţiunilor cel puţin către Ilan Shor, actualmente adăpostit în Israel, datorită dublei cetăţenii, mai adaugă politologul.

El reaminteşte că naţionalizarea “Actului Magnitsky” şi transpunerea acestuia în cadrul normativ naţional a fost sugerată în 2018, dar s-a pierdut în negocierile ACUM-PSRM de formare a coaliţiei.

Menţiunea “Actului Magnitsky” a lipsit din acordurile PSRM-ACUM, cel iniţial din luna iunie şi respectiv din septembrie 2019. Acest lucru a provocat o abatere majoră de la promisiunile electorale ale Blocului ACUM. De abia în ianuarie 2020, câteva luni după demiterea guvernului Maiei Sandu şi părăsirea de către ACUM a guvernării, Platforma DA a revenit la demersul privind necesitatea adoptării “legii Magnitsky”, argumentează politologul.

El constată că s-au scurs practic 2 ani din momentul când Partidul Liberal Democrat a propus un asemenea proiect de lege (în iulie 2018), aflat în opoziţie parlamentară. O explicaţie a eşecului blocului ACUM de a pune în vigoare “legea Magnitsky” constituie compromisul geopolitic cu PSRM.

Alegerile prezidenţiale din 2020 constituie o primă “fereastră de oportunitate” pentru viitoarea naţionalizarea a “Actului Magnitsky”, concluzionează politologul.
 
Similare
RECOMANDĂRI